Grecism

  • 31amintire — AMINTÍRE, amintiri, s.f. I. Faptul de A( şi) aminti. ♢ loc. adv. În amintirea cuiva (sau a ceva) = ca semn că cineva (sau ceva) n a fost dat uitării. II. 1. Imagine păstrată în memorie, lucru amintit. 2. Obiect (dăruit) care aminteşte de cineva… …

    Dicționar Român

  • 32anturaj — ANTURÁJ s.n. Totalitatea persoanelor care constituie mediul social particular al cuiva, care înconjoară în mod obişnuit pe cineva; mediul, compania, societatea în care trăieşte cineva. – Din fr. entourage. Trimis de ana zecheru, 07.03.2004. Sursa …

    Dicționar Român

  • 33apreciere — APRECIÉRE, aprecieri, s.f. Acţiunea de a aprecia şi rezultatul ei. ♢ expr. A lăsa (ceva) la aprecierea cuiva = a lăsa pe cineva să chibzuiască şi să hotărască singur (într o problemă). [pr.: ci e ] – v. aprecia. Trimis de cata, 07.03.2004. Sursa …

    Dicționar Român

  • 34apăra — APĂRÁ, ápăr, vb. I. tranz. 1. A interveni în ajutorul cuiva sau a ceva pentru a l susţine împotriva unei acţiuni ostile. ♦ A păzi un teritoriu, un oraş etc.; a menţine o poziţie prin luptă. ♦ refl. A se împotrivi unui atac, unei acţiuni ostile. 2 …

    Dicționar Român

  • 35arbitru — ARBÍTRU, arbitri, s.m. 1. Persoană, organizaţie instanţă aleasă sau desemnată pentru cercetarea şi rezolvarea unui litigiu. 2. Persoană însărcinată să conducă desfăşurarea unei competiţii sportive. – Din fr. arbitre. Trimis de RACAI, 30.09.2003.… …

    Dicționar Român

  • 36argos — ARGÓS adj. m. [Grecism; despre preoţi] Căruia i s a interzis pentru câtva timp să slujească în biserică. – ngr. argos. Trimis de tavi, 23.01.2008. Sursa: DLRM  argós adj. – Oprit, suspendat. ngr. [ίερεύς] ἀργός [preot] care nu are de lucru , cf …

    Dicționar Român

  • 37arăta — ARĂTÁ, arắt, vb. I. 1. tranz. A expune ceva intenţionat privirilor cuiva; a da la iveală, a lăsa să se vadă. ♢ expr. (refl.) A se arăta doctorului = a se duce să fie examinat de un medic. 2. tranz. A indica (printr un gest) persoana sau lucrul… …

    Dicționar Român

  • 38asediu — ASÉDIU, asedii, s.n. Încercuire şi atacare cu forţe armate a unui loc întărit, pentru a l cuceri. ♢ Stare de asediu = regim instituit în unele state, în împrejurări considerate drept excepţionale, care constă în suspendarea libertăţilor… …

    Dicționar Român

  • 39autor — AUTÓR, OÁRE, autori, oare, s.m. şi f. 1. Persoană care crează o operă literară, artistică, ştiinţifică sau publicistică. 2. Persoană care face, care produce sau comite ceva. ♦ spec. Persoană care comite o infracţiune. [Pr: a u ] – Din fr. auteur …

    Dicționar Român

  • 40batalion — BATALIÓN, batalioane, s.n. Unitate militară formată din mai multe companii. ♦ (Mai ales la pl.) Mulţime de fiinţe (organizate, încolonate). [pr.: li on] – Din pol. batalion, rus. batalion. cf. it. b a t t a g l i o n e, fr. b a t a i l l o n.… …

    Dicționar Român